Fundamental kepada kecantikan
yang berpanjangan walaupun
mencapai usia

40-an

kepada kecantikan yang berkekalan

1. Strong Mindset

Dalam pengembaraan melawan jerawat dan masalah kulit muka, korang kena ada mindset yang strong. Kalau kita tak gagah, emotionally dan physically, kita akan senang kalah dan mudah mengalah dalam apa jua situasi. So kena stay strong, dan percaya kita boleh selesaikan semua masalah. Ikhtiar, usaha, doa dan tawakkal.

“Body, hair, skin can be changed, treated & modified. But its hard to change our own heart, mindset, serve of responsibility.”

– anonymous

2. Optimistic

Kita kena berfikiran optimistik. Jangan sesekali bandingkan diri kita dengan orang lain. Setiap orang ada dugaan mereka tersendiri dan ‘perangai’ muka. Ada orang kulit sensitive, ada yang flawless dan ada yang sampai tahap vulgaris. Tetapi kena ada sikap optimistik untuk membendung negativity luaran dan kata2 orang. Kalau kita sendiri tak percaya dengan diri kita, siapa yang akan percaya?

“Optimism its not just a mindset, it is behaviour.”

– Larry Elder

“Optism is the faith that leads to achievement.”

– anonymous

3. Risk & Rewards

Kat sini masalah besar sikit. Sesetengah orang tak berani nak mencuba sebab risiko. Saya faham. Semua orang akan lalui masalah ini, dalam semua aspek, mungkin kahwin, pelaburan atau apa-apa sahaja. Akan tetapi, dari aspek muka, kita kena kaji dan selidik dulu untuk mengetahui jenis muka kita, lalu cari bahan yang sesuai untuk muka kita. Kena berani cuba, tak cuba tak tahu.

“Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty and wisdom will come to you that way.”

– Christopher Hitchens

4. Faith

Last sekali, paling penting adalah kepercayaan. Ada sebab semua ini belaku. Kalau anda seorang muslim, anda kena tahu yang Allah takkan bagi dugaan kepada seseorang yang dia tak boleh harungi. So percayalah, yang anda boleh harungi. Dan ikhtiar, doa untuk berubah. Kenapa nak salahkan orang lain ataupun tuhan sedangkan kita yang tak berusaha.

“Your skin, size, shape, condition, beauty will not determine your destiny. Your will-power, faith, and determination will.”

– anonymous

Macam mana ia bermula ?

Faktor - Faktor Penuaan

Usia

Peningkatan usia menyebabkan kadar kolagen makin berkurangan lalu membuatkan kulit menjadi berkedut dan tidak lagi anjal seperti di usia muda.

Pendedahan Sinaran UV

Sinaran terik matahari boleh menyebabkan pigmentasi dan menimbulkan bintik - bintik hitam yang membuatkan kulit berjeragat.
Sinaran UVA - Sinaran ini boleh menembusi lapisan kulit yang paling luar iaitu lapisan epidermis.
UVB - Sinaran ini lapisan kulit yang dalam iaitu lapisan dermis yang boleh menyebabkan kadar penuaan berlaku dengan lebih cepat dan menimbulkan jeragat yang teruk.

Persekitaran yang tidak sihat

Mereka yang terdedah kepada persekitaran yang tidak sihat seperti pendedahan kepada asap rokok boleh mendapat kesan yang buruk daripada bahan - bahan kimia terdapat dalam rokok seperti asetaldehid yang boleh menyerang tisu membuatkan wajah anda makin mengendur dan berkedut.

Prinsip-prinsip seperti yang tertulis diatas sudah lama menjadi amalan wanita yang tidak memandang enteng akan kesempurnaan wajah. Secara alaminya, penjagaan dari luar tetap penting untuk melindungi kulit dari sinaran UV dan persekitaran yang tidak sihat. Dengan mengamalkan skincare rutin yang betul secara konsisten.

Basic skincare routine, check it out...

1. Cleanser

Gentle & low pH cleanser

Pilih pencuci yang sesuai dengan jenis kulit anda. Untuk penjagaan kulit yang optimum, Cari yang pH rendah supaya ia tidak mengganggu ph kulit anda contoh seperti Cetaphil dan Simple.

2. Toner

Depend on your skin Concern

Penggunaan toner sangat digalakkan bagi yang ada masalah kulit kering dan dehydrate. Tambahan juga ia "exfoliate" untuk mengecilkan pori-pori. Juga digunakan untuk sempurnakan “cleansing process” dengan membantu membuang lebihan yang tertinggal pada kulit wajah seperti make up, minyak dan sel kulit mati.

3. Serum

Depends on your skin concern

Ni salah satu skincare routine yang saya paling saya suka pakai. serum adalah one of the vital part dalam rutin penjagaan muka. especially product ni. ni serum international yang dah ramai orang pakai tapi still tak sampai kat Malaysia. tapi dah ada sellernya kat Malaysia. sebabnya saya suka adalah kerana ia improve overall face condition. mengurangkan kedutan, parut, blemish dan minyak. honeslty saya pakai nampak lagi muda dan putih. lagi2 ia bau rose, so saya suka. kalau korang nak, boleh beli kat sini sebab kat drugstore Malaysia masih tak ada.

Nak tahu lebih lanjut, klink link Learn More

4. Mosturizer

Depend on your skin type

Moisturizer adalah untuk melembapkan dan menghidratkan kulit. Sesuai untuk semua jenis kulit terutamanya kulit kering dan berminyak. Berfungsi juga untuk lock semua layer skincare routine sebelumnya.

5. Sunscreen

Depends on your skin  type

Sunscreen membantu menjaga kulit dari terkena sinaran matahari yang berbahaya iaitu sinar UVA dan UVB

Semua yang saya recommend kat atas ni adalah yang saya gunakan untuk 3 months je combination untuk lawan jerawat kat muka saya yang prone acne. Saya sedar yang saya kena lawan semua, bukan jerawat sahaja. Blackheads, whiteheads, oil, scars, blemishes. Saya dah journey lawan acne for 10 years. Tapi alhamdulillah semuanya settle dengan those products kat atas.
So semua product kat atas tu boleh dapat kat drugstore melainkan serum Clayl sebab ia product international, tapi ada seller kat Malaysia ni, you guys can buy it here. At first cam susah nak percaya but bahan produk dia sesuai untuk acne prone dan blemishes. Basically the product improves overall muka punya condition dan improve lagi elok. Saya suka juga sebab ia ada bau rose.

Saya harap korang tak give up dalam perjalanan untuk lawan masalah muka, dan saya doakan untuk korang !

X